توضیحات اظهارنامه گمرکی و اهمیت آن:
در هر کشور، کالاها ابتدا به گمرک وارد میشوند. سپس، بعد از انجام مراحل اداری، با ارائه اظهارنامه گمرکی، مجوز خروج از گمرک گرفته میشوند و به مقصد نهایی ارسال میگردند.
صاحب کالا یا نماینده قانونی او این اظهارنامه را به گمرک ارائه میدهند. این سند حاوی تمام اطلاعات و مشخصات مربوط به کالا است. اظهارنامه گمرکی یک تعهد حقوقی به حساب میآید و مسئولیت کامل آن بر عهده صاحب کالا است.
اهمیت اظهارنامه گمرکی آنقدر زیاد است که به طور کلی فقط با ارائه این اظهارنامه میتوان عملیات گمرکی را انجام داد. بر اساس قانون گمرک، کالا تنها زمانی در گمرک پذیرفته میشود که اظهارنامه آن به گمرک تحویل داده شود.
اگر دلال گمرکی در ترخیص کالا کمک کند، اظهارنامه به همراه تمام اسناد و مجوزهای لازم باید به گمرک تحویل داده شود. اظهارنامه گمرکی به صورت کتبی است و تنها در واردات غیر تجاری توسط مسافرین امکان اظهار شفاهی وجود دارد.
اظهارنامه توسط چه کسی تکمیل میشود؟
صاحب کالا مسئولیت ثبت و تکمیل اظهارنامه گمرکی را بر عهده دارد. اگر نماینده صاحب کالا این سند را به گمرک ارائه دهد، باید برگه وکالت یا نمایندگی خود را به همراه سایر مدارک اظهارنامه گمرکی ارائه کند. همچنین، دلال گمرک میتواند مراحل ترخیص را انجام دهد، در این صورت باید اظهارنامه گمرکی را همراه با سایر مدارک به گمرک تحویل دهد.
اظهارنامه توسط اداره ثبت اسناد و املاک کشور یا دفاتر دادگاهها ابلاغ میشود. براساس تبصره این ماده، اداره ثبت اسناد و دفاتر دادگاهها میتوانند از ابلاغ اظهارنامههایی که حاوی مطالب خلاف اخلاق و خارج از نزاکت باشد، خودداری کنند.
انجام مراحل اظهارنامه گمرکی
اطلاعات مربوط به اظهارنامه گمرکی در ایران به صورت آنلاین انجام میشود. برای ثبت اظهارنامه گمرکی، شرکتها میتوانند به سامانه EPL به آدرس [https://epl.irica.gov.ir/login ] مراجعه کرده و اظهارنامه خود را وارد نمایند. مراحل ثبت اظهارنامه شامل محاسبه اطلاعات مرتبط به کالا و بهای آن است. پس از ثبت اظهارنامه، مرحله کنترل آغاز میشود و کالا از طریق یکی از مسیرهای گمرکی سبز، زرد، یا قرمز بررسی میشود. ارزیاب مسئول کنترل، پس از اتمام ارزیابی، اظهارنامه را امضا میکند. سپس اظهارنامه به همراه فیش بانک به صندوق تحویل داده میشود. صندوقدار مطابقت مبلغ فیش با مبلغ محاسبه شده در اظهارنامه را بررسی کرده و در صورت تایید، اطلاعات اظهارنامه تکمیل میشود. سپس با جدا شدن فیش بانکی، پروانه گمرکی چاپ میشود. مسئول صندوق پروانه را مهر و امضا کرده و شماره آن را در دفتر مربوطه ثبت میکند. سپس پروانه به صاحب کالا تحویل داده میشود و مراحل ترخیص کالا از گمرک ادامه مییابد.
مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه گمرکی
برای تنظیم اظهارنامه گمرک مدارکی نیاز است که امکان دارد بنابر نوع کالا متفاوت باشد. به طور کلی مدارک مورد نیاز برای راهنمای اظهارنامه گمرکی عبارتند از:
- بارنامه
- بیمه نامه
- مجوز برای ثبت سفارش کالا
- پروانه صادراتی
- مجوزهای قانونی کالا
- گواهی مبدا
- مدرک ترخیص کالا
- پکینگ لیست
- کپی کارت بازرگانی
- وکالتنامه رسمی
- بروشور و کاتالوگ کالا
- پیش فاکتور یا پروفورما
مشاهده نمونه اظهارنامه گمرکی و اهمیت آن
در نمونه فرم اظهارنامه گمرک، اطلاعات مهمی مانند:
- اطلاعات صادرکننده
- گیرنده کالا
- کشور مبدا
- کشور مقصد
- اظهار کننده نماینده
- ملیت وسیله حمل و نقل برای ورود کالا
- کد ملیت وسیله
- شرایط تحویل کالاها
- شماره قلم کالا
- کد کشور سازنده
- وزن خالص
- کد کشور سازنده
- ارزش کالا
- تعداد واحد کالا
باید به دقت و صحیح تکمیل گردند. جهت مشاهده نمونه اظهارنامه گمرکی، به فرم ذیل مراجعه نمایید:
سوالات متداول :
طلاعات اصلی اظهارنامه گمرکی چیست؟
اظهارنامه گمرکی سندی است که برای واردات و صادرات کالا به کشور استفاده میشود. در آن، جزئیات کالا، ارزش، تعداد و وزن به طور کامل ثبت میشود
اظهارنامه گمرکی چه اهمیتی برای گمرک دارد؟
اظهارنامه گمرکی به عنوان شناسنامه کالا شناخته میشود و بدون آن، گمرک به کالا اجازه ورود و خروج نمیدهد.
چگونه میتوانم اظهارنامه گمرکی را تهیه کنم؟
برای تهیه اظهارنامه گمرکی، نیاز به تکمیل فرمهای مشخص و ارائه مدارک مربوطه است. مراحل اظهارنامه گمرکی به دقت باید دنبال شود.
جهت مشاوره از اظهار نامه گمرکی شما عزیزان می توانید از مشاوره بازرگانی هامین به صورت رایگان استفاده کنید