لگوی بازرگانی هامین
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

لجستیک و حمل و نقل چه تفاوتی دارند

لجستیک و حمل و نقل چه تفاوتی دارند

ممکن است شما این عبارت را چندین بار شنیده باشید: “حمل و نقل و لجستیک” یا شاید به شکل‌های دیگر مانند “حمل و نقل یا همان لجستیک” و سیستم حمل و نقل یا همان سیستم لجستیک. تفاوت بین لجستیک و حمل و نقل چیست؟ آیا این دو عبارت یک معنی دارند؟

لجستیک و حمل و نقل از یکدیگر متمایز هستند. اینکه چند بار و در چه شرایطی این اصطلاحات به اشتباه به جای یکدیگر استفاده شده‌اند یا شاید شما نیز به این دو اصطلاح به یک معنی نگاه کرده‌اید، اهمیتی ندارد. اما این دو اصطلاح از یکدیگر متمایز هستند و در کاربرد، از عملیات مختلفی بهره می‌برند.

فرق لجستیک و حمل و نقل

حمل و نقل و لجستیک دو بخش بسیار اساسی از خدمات حمل و نقل و توزیع هستند و اختلافات آنها با یکدیگر را می‌توان به وضوح مشاهده کرد. حمل و نقل به جابجایی کالا می‌پردازد، در حالی که لجستیک مدیریت حمل و نقل داخلی و خارجی کالا از تولیدکننده تا مصرف‌کننده نهایی را شامل می‌شود. این دو اصطلاح اغلب به جای یکدیگر استفاده می‌شوند، اما وظایف و عملیات آنها در زنجیره تأمین بسیار متفاوت هستند. حمل و نقل و لجستیک به انتقال محصولات و خدمات از یک مکان به مکان دیگر می‌پردازند.

اگر چه این دو اصطلاح به جای یکدیگر استفاده می‌شوند، اما تفاوت بین لجستیک و حمل و نقل به سادگی قابل تفکیکاست. عملیات لجستیک مربوط به تدارکات مرتبط با یکپارچه‌سازی انبار، حمل‌ و نقل، فهرست‌نویسی، جابه‌جایی و بسته‌بندی کالا است، در حالی که حمل و نقل با عملکرد جابجایی محصولات از یک مکان به مکان دیگر سروکار دارد. به عبارت دیگر، حمل و نقل بخشی از یک فرآیند بزرگتر به نام لجستیک است و یکی از عملیات مختلف آن محسوب می‌شود.

در ادامه به بررسی جزئیات هر یک از این اصطلاحات می‌پردازیم تا بتوانید بهتر تفاوت بین لجستیک و حمل و نقل را درک کنید.

فرق لجستیک و حمل و نقل

لجستیک

فرآیند لجستیک شامل تأمین، تولید و توزیع مواد و محصولات با کیفیت مناسب برای مصرف‌کننده نهایی است. همچنین، این فرآیند شامل علم برنامه‌ریزی برای مدیریت و اجرای رویه‌ها برای دستیابی به کارآمدترین و مؤثرترین روش‌های انبارداری و حمل و نقل کالا و خدمات می‌شود. خدمات، کالا و سایر اطلاعات از نقطه مبدا یا تولیدکننده، به نقطه مقصد یا مصرف‌کننده از طریق کانال‌های لجستیک ارسال می‌شود تا نیازهای مشتری را به بهترین شکل ممکن، برآورده کند.
در فرآیندهای لجستیک، مزایا و عملکردهایی اضافه شده است که با خدمات حمل و نقل تفاوت دارد. مدیران لجستیک باید بر اساس فاکتورهای تعیین‌کننده در بسته‌بندی، کانتینرکردن محصولات (بارگیری)، اسناد و مدارک و بیمه، انبارداری، واردات و صادرات، مقررات و خسارت بار تصمیم‌گیری کنند. آن‌ها همچنین با همکاران کلیدی، تعهدات نسبت به تولیدکننده، مدیریت فروشندگان و شرکا و کاهش ریسک در عملیات سروکار دارند.

مقاله پیشنهادی: آشنایی با روش حمل و نقل بین المللی

نکاتی در مورد مدیریت سیستم لجستیک

1.  برنامه ریزی صحیح و کاربردی

برای انجام درست یک کار، اولین قدم طراحی یک برنامه جامع و کاربردی است که تمام جزئیات را از کوچک تا بزرگ در بر گیرد. این برنامه باید شامل برنامه‌ریزی لجستیک برای به دست آوردن محصولات، فراهم آوردن امکانات انبارداری مناسب برای نگهداری کالاها قبل از خروج از کارخانه و تحویل به مشتریان نهایی، و بهینه‌سازی سیستم حمل و نقل بین المللی محصولات به مشتریان نهایی باشد.

2. اتوماسیون

نقش اساسی‌ در افزایش کارایی یک شرکت ایفا می‌کند. اتوماسیون جایگاهی حیاتی در بهینه‌سازی دارد، زیرا باعث کاهش نیاز به نیروی انسانی می‌شود و همچنین فرآیند اجرایی شدن مراحل مختلف کار را تسریع می‌بخشد. لازم به ذکر است که در اتوماسیون، زیرا نقش نیروی انسانی کمتر می‌شود، درصد خطای انسانی نیز کاهش می‌یابد.

3. روابط ارزشی در کار گروهی

جنبه ضروری هر سازمانی محسوب می‌شود. مسئول رشد هر شرکتی، تیم آن است. اهمیت تیم پویا در حوزه لجستیک می‌تواند با آموزش کارکنان و داشتن یک مدیر تدارکات با مهارت‌های بین فردی محقق شود. این آموزش باید تمام اعضای تیم را، از فرد تحویل‌دهنده تا مدیر انبار و مدیران میانی تیم لجستیک، پوشش دهد. همچنین نیاز است که در تیم لجستیک، یک فرد مورد اعتماد و یک برنامه اضطراری پشتیبان وجود داشته باشد تا مشکلات و مسائل پیش‌بینی نشده، تداخلی در روند اصلی کار ایجاد نکنند.

خدمات حمل و نقل

حمل و نقل کارآمد با بازدهی مناسب، برای بقای سرویس حمل و نقل و توزیع مهم است. حمل و نقل کارآمد باید برای بهترین مسیر تحویل و همچنین بسته‌بندی مقرون به صرفه که سرمایه‌گذاری کم نیاز داشته و در عین حال ایمنی کالا را تضمین می‌کند، تجزیه و تحلیل شود. خدمات حمل و نقل شامل جابه‌جایی کالا و خدمات، افراد و حیوانات از یک مکان به مکان دیگر از طریق زیرساخت‌های موجود نظیر راه‌آهن، جاده، خطوط هوایی، بنادر و راه‌های دریایی می‌باشد. به طور کل، خدمات حمل و نقل را می‌توان به سه حوزه مختلف تقسیم کرد.
  • زیرساخت
  •  وسایل نقلیه
  •  عملیات
حمل و نقل، امکان برقراری ارتباط و تجارت بین دو طرف مختلف را فراهم می‌کند. هنگام برنامه‌ریزی فرآیند حمل و نقل، باید به روش اجرای عملیات حمل و نقل بسیار توجه کرد. در برنامه‌ریزی مخصوص این کار، باید ضمن تعیین قیمت مناسب:
  • کالا یا خدمات باید در چه بازه ی زمانی معینی به کاربر نهایی برسد؟
  • ارزش کالای مورد نظر جهت حمل و نقل و توزیع چقدر است؟
  • اندازه و وزن کالای مورد نظر جهت انتقال و توزیع، چقدر است؟
امتیاز شما
5/5

اشتراک گذاری

تماس با بازرگانی هامین

برای ارتباط با ما و دریافت مشاوره از شماره تماس زیر استفاده کنید.

ارتباط با

مدیر فروش

مطالب بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *